Regulament

Regulament de joc și exploatare a perimetrului

Acest regulament este conceput pentru a veni în sprijinul jucătorilor prezenți la evenimentele ludice și sportive organizate de 4UCAR și/sau Unitatea Română de Airsoft. De asemenea, prezentul text servește ca ghid în caz de nelămuriri, situații neplăcute sau eventuale conflicte în rândul participanților. Se dorește îmbunătățirea și completarea prezentului text, pe măsura aparițiilor situațiilor care nu au fost reglementate aici.

ORICE PARTICIPANT PREZENT ÎN ACEST PERIMETRU ESTE OBLIGAT SĂ CITEASCĂ ACEST TEXT ȘI SĂ-ȘI ÎNSUȘEASCĂ REGLEMENTĂRILE DESCRISE MAI JOS. În acest sens, se va semna un formular, la intrarea în perimetru.

Totuși, considerăm că jucătorii prezenți aici sunt caracterizați prin bună intenție și bun simț, iar orice nelămurire va fi rezolvată în mod amical.
Regula nr. 1 – Deciziile arbitrilor desemnați de către organizatori nu se contestă în timpul jocului. Orice sugestie/nemulțumire se manifestă la briefing sau în pauzele dintre jocuri, în Safe Zone.
Regula nr. 2 – Orice participant are obligația de a-și procura și folosi echipamente de protecție corespunzătoare, constând în: ochelari de protecție omologați pentru activitatea de airsoft, bocanci cu carâmb înalt pentru terenuri accidentate, uniformă corespunzătoare, cască, mască, genunchiere, cotiere, mănuși rezistente la străpungere și sfâșiere, apă de băut. Din moment ce aceste activități se desfășoară, de regulă, în cadru neoficial, fiecare participant poartă răspunderea asupra propriei siguranțe în ceea ce privește echipamentele și acțiunile sale în cadrul perimetrului Zurbaua Airsoft.
Regula nr. 3 – Se interzic: pătrunderea în perimetrul Zurbaua Airsoft fără acordul organizatorilor; cățărarea la înălțimi, forțarea obiectelor din amplasament, distrugerea obstacolelor; consumul de băuturi alcoolice sau substanțe interzise; folosirea replicilor airsoft în Safe Zone; orice formă de violență fizică sau verbală.
Regula nr. 4 – MED reglementate pe terenul Zurbaua Airsoft la jocurile duminicale sunt:
1-110 m/s (0.2) – 1 m – full auto permis – orice replică;
111-125 m/s (0.2) – 10 m – full auto permis – orice replică;
126-150 m/s (0.2) – 15 m – doar semi – replici de asalt/DMR;
126-150 m/s (0.2) – 15 m – full auto doar replicile SAW (mitraliere);
151-180 m/s (0.2) – 25 m- single shot – doar replici lever/bolt action.
Aceste distanțe se pot schimba în funcție de scenariul ales, sau în convenție cu alte echipe și participanți, caz în care se vor anunța respectivele schimbări.
În clădiri, se va proceda cu precauție, pentru a nu se cauza răniri, respectându-se MED descrise mai sus. Selectarea modului de foc va fi:
1-110 m/s – full auto – orice replică;
>111 m/s – doar semi – orice replică;
Se recomandă folosirea side-arm (pistol, shotgun, SMG).
Nu se va executa tir automat cu replici peste 110 m/s de la ferestrele clădirilor, nici înspre exterior, nici înspre interior. Fac excepție punctele înalte(poduri, platforme etc).
Regula nr. 5 – Eliminarea din joc.
a) Se consideră eliminare, se strigă ”Mort!” și se afișează imediat vesta reflectorizantă, atunci când:
– orice bilă trasă din replica altui jucător, indiferent dacă e coechipier sau nu, sau din propria bilă te lovește, inclusiv din ricoșeu, inclusiv în propria replică sau în echipament (rucsac);
– din somația adversarului, consideri că vei fi scos din luptă și alegi să nu fii lovit de bile (Bang Kill);
– doi jucători se întâlnesc față-n față și au replici prea puternice pentru a se încadra în MED, caz în care ambii se vor considera eliminați ;
– la decizia arbitrilor sau a arbitrilor-jucători;
b) Se consideră eliminat și se procedează ca mai sus, dar nu se strigă ”Mort”, atunci când un adversar te atinge cu mâna sau cu o replică de armă albă, spunând ”Knife Kill”, ”Cuțit” sau ”Ești mort”.
Regula nr. 6 – Jucătorii eliminați nu au voie să comunice cu cei din joc, nu au voie să dea informații despre poziții și alți jucători, nu au voie să se deplaseze către alți jucători în vederea transmiterii de replici, echipament, sau bile. Dacă scenariul permite, au dreptul să lase pe teren elemente de echipament spre a fi ridicate de alți jucători, dar fără comunice cu aceștia.
Regula nr. 7 – Se interzice ”blind fire”. Jucătorul care folosește replica airsoft trăgând bine după obstacole, fără a ținti efectiv va fi eliminat din joc și sancționat cu avertisment.
Regula nr. 8 – La anunțul organizatorilor pentru chemarea la briefing, participanții se vor aduna în zona desemnată, unde li se va prezenta pe scurt scenariul, facțiunile, bazele și timpii de respawn (dacă este cazul). Neprezentarea la briefing, precum și obstrucționarea arbitrului care ține briefingul (de ex., gălăgie). se poate sancționa cu excluderea de la joc în ziua respectivă sau excludere totală.
Regula nr. 9 – Conținutul media (fotografii, video, sunet) poate fi înregistrat în perimetrul Zurbaua Airsoft și poate fi distribuit numai cu acordul organizatorilor. Prin această regulă nu avem intenția de a interzice sau limita înregistrările, ci de a preveni distribuirea de materiale ce ar putea intra în contradicție cu interesele comunității de airsoft (exemplu: reportajul Sergiu Cora – ”Armele airsoft rănesc grav”).
Regula nr. 10 – Perimetrul Zurbaua Airsoft este îngrădit în mare parte și va fi marcat cu banner de avertisment la fiecare joc. Dacă pe teren apar persoane neavizate, echipate necorespunzător pentru traversarea zonei, sau trec autovehicule, în respectiva zonă se va înceta temporar jocul. Pentru autovehiculele participanțiolor care doresc să părăsească jocul, recomandăm ieșirea secundară.
Regula nr. 11 – Jocul începe la semnalul ”Start joc” și se încheie la semnalul ”Stop joc”. După acest semnal, participanții vor înceta acțiunile de combat și se vor deplasa înspre Safe Zone.
Regula nr. 12 – Parcarea autovehiculelor se va face dincolo de linia exterioară a barăcii metalice, sau, de regulă, în prima hală din dreptul acesteia. Parcarea se face pe partea stângă, în spic, lăsând loc pentru celelalte autovehicule. Această hală constituie SAFE ZONE și în acest loc NU SE FOLOSESC replicile airsoft, cu excepția scenariilor ce o includ în joc. Locul de testare este dincolo de drum, în spatele halei, unde este amplasată și o țintă.
Regula nr. 13 – Deșeurile de orice fel se aruncă în sacii și cutiile pușe la dispoziție de organizatori. Datorită faptului că în zonă există vegetație uscată și produse agricole secundare, fumatul este permis doar în locurile special amenajate și marcate corespunzător.
Regula nr. 14 – Minorii pot participa, cu condiția să fie însoțiți de un părinte. De asemenea, pentru jucătorii minori, este obligatorie protecția completă a feței.
Regula nr. 15 – Manifestările extremiste, de natură șovină, rasistă, antireligioasă și cu atac la demnitatea persoanei sunt interzise și orice astfel de tendințe vor fi eliminate din start pe terenul unde ne desfășurăm activitatea.
Regula nr. 16 – Nu sunt permise pe terenul de joc sistemele de ochire laser, sistemele de vedere pe timp de noapte interzise prin lege, precum și alte sisteme de ochire ce intră în contradicție cu legislația română.
Distracție plăcută!

Termeni:
arbitru = persoană desemnată de către organizatori spre a observa jocul, media neînțelegeri și impune sancțiuni, acolo unde este cazul. Arbitrul va fi marcat cu vestă reflectorizantă:
arbitru-jucător (trustee) = participant desemnat care va urmări jocul, intervenind acolo unde este necesar;
briefing = scurtă ședință care se va ține înaintea începerii fiecărui joc, cu scopul informării asupra scenariului și anunțării modificărilor. Briefingul are caracter obligatoriu pentru fiecare participant;
Safe Zone = perimetru în care este interzisă folosirea replicilor airsoft. În safe zone, jucătorii pot parca, realimenta replicile, mânca etc, fără a fi atacați.
MED = Minimum Engagement Distance/Distances, acronim folosit pentru a descrie distanta minimă la care un jucător poate folosi replica împotriva unui adversar. Dacă parametrii replicii o înscriu într-o anume MED, replica nu poate fi folosită la o distanță mai mică, în timpul jocului
Side-arm = Replică secundară, folosită pentru distanțe mici. Aceasta trebuie să aibă o viteză corespunzătoare încadrării MED – 1m.
Bang – kill = Eliminare prin somație, atunci când atacatorul dorește eliminarea adversarilor fără a-i lovi cu bile. Cel atacat nu este obligat să se supună somației, fiind decizia lui dacă acceptă sau va fi lovit.
Blind fire = folosirea replicii de după obstacole, fără a ținti efectiv, practică interzisă în jocul de airsoft;
Respawn = posibilitate de a reintra în joc, după eliminare, prin deplasarea într-o anumită zonă și încadrarea într-un timp de pedeapsă.